De top van ING wilde afgelopen jaar laten zien dat de bank weer helemaal terug is in de Europese arena, na een aantal jaren onder politieke curatele te hebben gestaan vanwege de staatssteun die de bank in 2008 kreeg.
Bestuursvoorzitter Ralph Hamers was in 2015 zelf actief betrokken bij overnamebesprekingen die betrekking hadden op de Turkse DemirBank, een dochter van de Brits-Hongkongse financiële gigant HSBC.
Maar de ING-bankiers rekenden buiten de lange arme van de Europese Centrale Bank. (ECB).
Overnameplannen van ING zijn eind vorig jaar vroegtijdig ten einde gekomen doordat de ECB een koop van DemirBank door het Nederlandse concern niet zag zitten, meldde het Financieele Dagblad woensdag.
Zorgen over Iraanse deals van overnameprooi ING
Volgens de krant maakte de toezichthouder zich zorgen over transacties in contanten die de Turkse vermogensbeheerder in het verleden met personen uit Iran zou hebben gedaan. Dat land stond tot voor kort op de internationale boycotlijst en financiële transacties met het land liggen nog altijd gevoelig bij de Amerikaanse autoriteiten.
Kort na een formele waarschuwing per brief van de ECB trok ING zich terug uit het overnameproces, aldus het Financieele Dagblad op basis van ingewijden. De deal zou een omvang van ongeveer 750 miljoen euro hebben gehad.
De bronnen die FD-redacteuren Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh aanhalen schetsen het beeld van een gefrustreerd gevoel bij de bestuurstop van ING. Grootste domper was dat de Nederlandse bankiers zelf het gevoel hadden dat ze nog aan het afwegen waren of ze met een goede deal bezig waren, toen de ECB al ingreep.
"We zaten nog midden in het proces en hadden zelf ook de risico's op het netvlies", aldus een betrokkene tegenover het FD.
Grootbanken die onder het toezicht van de ECB in Frankfurt vallen, stellen hun notulen beschikbaar aan de toezichthouder. Daarin worden tegenwoordig overnamescenario's in een vroeg stadium uitgewerkt, waarbij niet alleen de codenaam voor een project, maar ook daadwerkelijk de partij waarom het gaat wordt genoemd. Dat biedt mogelijkheden voor de toezichthouder om zich in een vroeg stadium met fusie- en overnameplannen te bemoeien.